Paniek in Polen, Kolmer lost het op

Op één van de laatste dagen van het vorige jaar ontstond er bij een Poolse producent van hijskranen een flinke paniek. Een aantal door een collega van Kolmer geleverde motoren van het merk CEMP vertoonde grote problemen, reden waarom het Puttense bedrijf werd ingeschakeld Kolmer helpt in Polenom deze op te lossen. Het ging om een achttal hijskranen die op boorplatforms voor de Noorse kust geplaatst zouden worden. Zoals bekend is bij de Offshore industrie Just In Time Planning van groot belang, omdat het om kapitaalsintensieve investeringen gaat. De monteurs van Kolmer stapten terstond op het vliegtuig om de motoren te repareren, met als bestemming Gdynia, nabij Gdansk. Beiden zijn havenplaatsen.

De betreffende motoren zijn drukvaste elektromotoren, voorzien van een groot aantal opties. Een rem met encoder en een geforceerde koeling en daarbij allerlei temperatuur sensoren.
Per hijskraan ging het om twaalf motoren van verschillende groottes en capaciteiten. In minder dan 30 uur wist Kolmer de motoren aan de praat te krijgen. Nadat de laatste bout was aangedraaid werden de hijskranen onmiddellijk ingeladen voor verscheping naar de Noorse wateren. Het ging om fikse kranen, waarvan sommige met een hijsarm van rond de 25 meter.

Project Gdansk