Koud kunstje voor Kolmer

Motoren voor Rusland
MOERMANSK – Na Saoedi-Arabië is Rusland de grootste producent van olie. Deze wordt op verschillende manieren getransporteerd, zowel per trein als tanker. Daar waar dat niet lukt of te duur is, blijkt een pijpleiding dé aangewezen manier. Zo ook in de buurt van Moermansk waar nog niet zo lang geleden een pijpleiding tussen Siberië en Moermansk is gerealiseerd. Kolmer speelde daarbij een belangrijke rol. De betreffende pijpleiding loopt onder andere door een baai in de buurt van Moermansk. Het aan elkaar lassen en afzinken van de pijpleiding vond plaats met behulp van twee reusachtige pontons. Genoemde vaartuigen overbruggen een afstand van twee kilometer.

De besturing en verplaatsing van deze pontons geschiedde door middel van acht enorme lieren, waarvan er twee op elke hoek van de vaartuigen zijn aangebracht. De motoren zijn klant specifiek gemaakt en zijn voorzien van een elektromagnetische rem. Daarop is een encoder aangebracht voor een zogenaamde ‘closed loop regeling’. Ze hebben een remmoment van 1300 Newtonmeter. Per ponton is er één reservemotor beschikbaar.

min 30 graden
Hoewel Moermansk aan een zogenaamde ‘warme golfstroom’ ligt en de haven een groot deel van het jaar ijsvrij is, komen er toch zeer lage temperaturen voor. Motoren Kolmer
Vandaar dat Kolmer voorzag in motoren die tot min 30 graden nog optimaal presteren. De motoren hebben elk een capaciteit van 70 kW bij een toerental van 1000 omwentelingen. Ze zijn geleverd onder beschermingsklasse IP67, wat inhoudt dat ze zodanig zijn afgedicht dat water en stof geen kans hebben om de motoren te ontregelen.

Op het gebied van aandrijvingen heeft Kolmer zowel op het land als onder water een schat aan ervaringen.

Heeft u een aandrijfklus? Neem dan contact met ons op. We gaan geen uitdaging uit de weg!